Як живуть чиновники що відповідають за зарплатні військових?

В умовах загрози вторгнення російської армії критично важливо підтримувати своє військо. А це в першу чергу  – грошове забезпечення. Чи порівняно воно сьогодні  з ризиками, які несе військовий? Зарплатня рядового за контрактом трохи більш як десять тисяч, у лейтенанта близько тринадцяти тисяч. І це при тому, що  охоронець магазину в Києві отримує сімнадцять тисяч на місяць!

За грошове забезпечення військовослужбовців відповідає Міністерство оборони України. Підвищення зарплат в ЗСУ там поки лише обіцяють, але без особливих реальних кроків. При цьому не забувають про себе, як ми вже знаємо.  А що ж з доходами у самих чиновників міністерства? Нумо досліджувати.

Хто ж ті люди, що визначають скільки грошей будуть отримувати військові? Поговоримо трохи про заступників міністра оборони та їх фінансово-майновий стан. У Олексія Рєзнікова їх семеро. Більшість призначено протягом останніх двох місяців – люди нові та маловідомі. Нові декларації чиновники поки не подавали, тож дивімось доходи за 2020 рік.  

Перший заступник міністра оборони Іван Руснак

Представник “старої гвардії”. Все його життя тісно пов’язано з армією. У Збройних силах перебував 42 роки – з серпня 1968 року до листопада 2010 року. З 2013-го в Міністерстві оборони України. У нинішнє крісло першого заступника сів ще 10 вересня 2014-го року, єдиний хто лишився на посаді  після каденції Петра Порошенка. 

Згідно з декларацією за 2020 рік Іван Руснак отримав від Міністерства оборони понад мільйон гривень зарплатні –  майже 90 тисяч на місяць. Свою роботу у відомстві чиновник перемежовує із викладанням в Університеті оборони України імені Черняховського. За свою викладацьку діяльність за рік він отримав понад сто тисяч гривень –  по 10 тисяч на місяць. Додатково отримує пенсію, у  2020 вона склала – 434 тисячі або 36 тисяч на місяць. Тобто дохід пана Руснака в 2020 році на місяць склав близько 140 тисяч гривень і ще 90 тисяч отримала дружина – вона на пенсії.

Також у 2021 році Іван Руснак подав декларацію про зміни в майновому стані, де зазначив, що отримав майже 800 тисяч соціальної виплати, що це за “соціалка” – не уточнюється.

У власності заступник міністра має дві квартири в Києві та Вінниці, а також землю із будинком в Закарпатській області. В розпорядженні сім’ї дві машини –  Тойота Венза за 800 тисяч і Субару Аутбек за майже півмільйона.

Майже всі свої заощадження сім’я Руснака тримає у готівці. Так, вдома у заступника міністра лежить: 340 тисяч гривень і 30 тисяч доларів. Ще понад 60 тисяч гривень на рахунках. 

Іван Руснак

21 мінімальна зарплатня

Дві квартири та будинок

Дві автівки

Заощадження – 1 240 000 грн.

Заступник міністра Ганна Маляр 

Класична “політична креатура”. За фахом – юрист-кримінолог. У 2020 році була кандидаткою в депутати Київської міської ради від партії “Слуга народу”. На посаду заступника міністра призначена 4 серпня 2021 року. Очолює “напрям стратегічних комунікацій та інформаційної політики Міноборони”.   

 У 2020 Маляр була небагата на декларовані доходи, жила більше за кошт чоловіка.  Сума зарплатні яку вона отримала у минулому  році від Міністерства оборони в декларації не зазначено. Отримала тисячу гривень гонорару від Національної школи суддів та 10 тисяч гривень гонорарів від компанії “Старлайт продакшн”. Натомість її чоловік отримав майже мільйон гривень доходу від підприємницької діяльності. Згідно з декларацією, чоловік Ганни Маляр володіє будівельною  компанію “Корс Інвест” Створена вона була у 17-му році, від серпня 21 року перебуває у стані припинення діяльності. Ще 20 тисяч гривень чоловік Маляр – Вадим отримав від підприємства  “Хай-Тек-Буд”.

У своїй власності сім’я має 4 квартири в Києві, два нежитлових приміщення в столиці, а ще будинок та землю від Києвом у Бориспільському районі. Квартири не здають в оренду, принаймні доходи від оренди в декларації не зазначені.  І якщо нерухомого майна нажили непогано, то от машина в сім’ї одна – Нісан 2011 року. Натомість у власності Ганни Маляр бібліотека наукової літератури, що містить близько 800 примірників. Вартість – невідома.

На рахунках Ганни Маляр 4 тисячі гривень. Натомість чоловік має 25 тисяч доларів та 10 тисяч євро готівкових коштів. Ще 35 тисяч на банківських рахунках.

Ганна Маляр

13 мінімальних зарплат на сім’ю

Чотири  квартири, будинок,  два нежитлових об’єкти

Одна автівка

Заощадження на сім’ю – 2 000 000 грн 

 Заступник міністра Олександр Поліщук

“Номенклатура”. Генерал-майор запасу. Військовій службі чиновник віддав понад 30 років свого життя. До посади заступника протягом 2010 — 2017 років працював на “керівних посадах” державної служби в Міністерстві оборони України та Апараті Ради національної безпеки і оборони України.  Став заступником міністра у жовтні 2019-го року. 

За 2020 рік отримав від Міноборони 950 тисяч гривень зарплатні,  майже 80 тисяч гривень на місяць. Ще 143 тисяч гривень пенсії, 12 тисяч гривень на місяць. Тобто, дохід Поліщука у 2020 році складав понад 90 тисяч на місяць. Ще 218 тисяч гривень доходу отримала дружина заступника міністра за роботу в Київській обласній державній адміністрації.

У власності сім’ї Олександра Поліщука дві квартири – в Києві та Калуші, що в Івано-Франківській області, гараж у столиці і Тойота Хайлендер 2012 року за 240 тисяч гривень.

Готівку Поліщук не тримає, всі гроші на рахунках. Там в нього розміщено 120 тисяч гривень. 

Олександр Поліщук

14 мінімальних зарплат

Дві  квартири, гараж

Одна автівка

Заощадження – 120 000 грн 

Заступник міністра В’ячеслав Шаповалов 

“Команда Резнікова”. Призначений  в листопаді 2021 року. Перед цим, від 8 лютого 2021, був заступником Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, яке тоді очолював нинішній міністр.

За 2020 рік Шаповалов отримав 400 тисяч зарплатні від Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України і 22 тисячі державної чи соціальної допомоги від Києво-Святошинського районного центру зайнятості.  Зарплатню в МО за кінець 2020 року не декларовано. Ще 200 тисяч отримала дружина від заняття підприємницької діяльності.

У декларації Шаповалова вказано дві квартири в Києві. Дві машини:Тойота 2006 року та Мітсубіші 2005 року. Дружина  заступника міністра має також нематеріальні активи у вигляді п’яти торгових марок, право їх  набуття коливається від 2001 року до 2013 року.

Має Шаповалов гроші і на “чорний день”. Вдома в нього лежить 1 мільйон 400 тисяч готівки.

В’ячеслав Шаповалов 

5 мінімальних зарплат без урахування двох місяців в МО

Дві  квартири

Дві автівки

Заощадження – 1 400 000 грн. 

Заступник міністра Олег Гайдук

“Громадській активіст”. Призначений в день перед Новим Роком на посаду заступника Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Протягом останніх років він займався переважно бізнесом у галузі телекомунікацій та програмного забезпечення. Був учасником громадських рад НКРЗІ, Держспецзв’язку та Мінцифри. 

Декларацію кандидата на посаду подав у грудні 2021 року, тож доходи там вказані за 2020 рік. І за той рік, Олег Гайдук отримав 50 тисяч зарплатні від компанії “Трайбекс”, яка займається комп’ютерним програмуванням.

Отримав 15 тисяч за роботу в Київському національному торговельно-економічному університеті, ще майже 250 тисяч – це його дохід від зайняття підприємницькою діяльністю. Дружина  отримала 90 тисяч гривень довічної державної стипендії призерам Олімпійських ігор.

У власності родини Гайдука дві квартири в Києві та одна в Миколаєві. В декларації також вказана колекція старовинних, пам’ятних і ювілейних монет, однак їЇ вартість – невідома. У власності заступника міністра мисливський всюдихід “Арго” 2010 року куплений у 2011 році за 234 тисячі, а от машини немає. Натомість, пан Гайдук користується машинами, ймовірно, батьків – це Тойота Прадо 2007 року та Хонда 2008 року, а  також дружини. На неї записана Тойота Рав 4 2006 року. Також дружина має 50 відсотків компанії “Ромашка-2006”, яка займається будівництвом і нині в стані припинення діяльності. Інші 50 відсотків належать Василю Гайдуку, ймовірно, батьку заступника міністра. 

Гайдук тримає у готівці 180 тисяч гривень, 20 тисяч доларів та 10 тисяч євро Ще близько 20 тисяч гривень на банківських рахунках. Дружина має 15 тисяч доларів та 30 тисяч євро готівкових коштів. 

Олег Гайдук

3 мінімальних зарплатні 

Три  квартири

Мисливський всюдихід та три автівки на сім’ю

Заощадження – 1 000 000 грн. 

Заступник міністра Ростислав Замлинський

“Людина Резнікова-2”. Це поповнення в лавах заступників відбулося вже  у 2022 році. Чиновник перед цим працював першим заступником в Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій. У 2019 році Замлинський був тимчасово виконувачем обов’язків голови Львівської обласної державної адміністрації.  

Останню свою декларацію він подав 14 січня 2022 року як кандидат на посаду заступника міністра оборони. Тож досліджувати будемо його доходи за 2021 рік.

За минулий рік Ростислав Замлинський отримав 872 тисячі зарплатні від Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Ще 150 тисяч отримав від Міністерства оборони. За які заслуги МОУ платила чиновнику не прописано, адже офіційно на посаду він прийшов лише у січні. Дружина за 2021 рік, згідно документу, працює в Управлінні земельних ресурсів департаменту містобудування Львівської міської ради. За свою роботу отримала 300 тисяч зарплати.

Сім’я Замлинських має дві квартири у Львові та дві машини загальною вартістю в мільйон гривень. Щоб працювати у Києві, пану заступнику міністра доводиться винаймати квартиру і це також вказано в декларації. 

Ростислав Замлинський має у готівці 700 тисяч гривень та 11 тисяч євро. Дружина ні на рахунках, ні готівкових коштів не має.

Ростислав Замлинський

13 мінімальних зарплат 

Дві  квартири

Дві автівки на сім’ю

Заощадження – 1 000 000 грн. 

Заступник міністра Володимир Гаврилов

“Грантоїд”. До команди заступників приєднався  28 січня 2022 року. Генерал-майор запасу. У 2015-2018 роках він був аташе з питань оборони України при посольстві України в Сполучених Штатах. Займав невідому посаду у державній   компанії “Укрспецекспорт”.  У 2018 році, після звільнення в запас почав займатися спортивною реабілітацією тяжкопоранених військових.  Вірогідно кошти на таку діяльність отримував з західних джерел, бо у 2019 році Гаврилова у США відзначили орденом «Легіон Пошани» від імені президента Дональда Трампа. Вручив орден йому особисто Посол США в Україні. 

Останню декларацію Гаврилов подав 14 січня 2022 року і вона охоплює доходи за попередній рік. Згідно з нею, Володимир Гаврилов отримав у 2021 році зарплатню  у 850 тисяч від державної компанії “Укрспецекспорт”, 218 тисяч пенсії та майже 70 тисяч дивідендів від банків.

Має квартиру в столиці на 100 квадратних метрів, яка у нього в спільній власності із дружиною від 1999 року. Ще одна квартира в Києві – будується. Також Гаврилов має автівку – це Тойота Рав 4 2007 року.

На рахунках Гаврилова розміщений понад мільйон гривень та 20 тисяч доларів. Ще 30 тисяч доларів лежить на спільній із дружиною картці. Крім того, сім’я має 58 тисяч доларів готівкових грошей. Додатково, 110 тисяч гривень вони позичили третій особі. 

Володимир Гаврилов

14 мінімальних зарплат 

Дві  квартири

Одна автівка

Заощадження – 2 950 000 грн. 

Висновок

Як бачимо, всі нинішні топчиновники  МО – люди, м’яко кажучи, не бідні. Їх місячний декларований дохід складає  від 3 до 21 мінімальної зарплатні, у середньому десять. Майже у кожного більш ніж дві квартири та машини бізнес-класу, у багатьох є або нещодавно був власний чи сімейний бізнес. Деякі отримають великі соціальні виплати та пенсії з бюджету. Та й вдома і на банківських рахунках  майже всі мають суми, які до більшості українців приходять хіба що уві сні. Тобто в умовах українських реалій це навіть не середній клас, а “еліта”.

Ми не вважаємо що топ-чиновники Міністерства оборони мають отримувати по 10 тисяч гривень. Звичайно, ні, якщо доходи законні, а всі податки виплачені в бюджет.  Однак, об’єктивно, люди з таким рівнем добробуту давно  живуть “трохи” в іншій Україні. Їм не треба думати як знайти гроші на утримання сім’ї, на оплату освіти дітей, якісні продукти, медобслуговування  та нормальний відпочинок. І чи навряд вони розуміють як може прожити на 13 000 гривень в місяць молодий офіцер.

Тому є побоювання, що проблему грошового забезпечення контрактників та офіцерів ЗСУ такі люди будуть сприймати відсторонено, скоріше як данину нинішньому  державному популізму, ніж як своє головне завдання в плані забезпечення обороноздатності України.

Сподіваємося що так не буде. Але  і далі продовжимо пильно стежити за чиновниками Міністерства оборони.

Єва Шуть, спеціально для “Військовий кур’єр України