8500 американських військовослужбовців приведені в бойову готовність через поглиблення кризи в Україні

За вказівкою президента Джо Байдена Пентагон приводить у підвищену бойову готовність військовослужбовців, що базуються в США, для потенційного розгортання в Європі, щоб заспокоїти союзників на тлі зростання побоювань щодо можливого російських військових заходів щодо України. (Associated Press)

Сили реагування НАТО , є технологічно розвиненими багатонаціональними силами, що налічують близько 40 000 сухопутних, повітряних, морських військ та військ спеціальних операцій . Підрозділи США, що приведені в бойову готовність, сприятимуть будь-яким зусиллям , санкціонованим альянсом, але Пентагон заявив, що жодної місії ще не заплановано.

За даними Пентагону, підготовка відбулася, оскільки дипломатія між Заходом і Москвою не змогла дати прориву, а Росія продовжує додавати батальйонні тактичні групи вздовж кордону України та збільшує сили в сусідній Білорусі. Адміністрація Байдена підрахувала, що для потенційного вторгнення зібрано близько 100 000 російських військових.

Наказ віддав міністр оборони Ллойд Остін підрозділам, які зараз знаходяться в США, які будуть частиною сил НАТО, якщо Альянс вирішить активувати військову відповідь, заявив речник Пентагону Джон Кірбі під час брифінгу для преси. У хід задіяні бойові групи армійської бригади, а також тилові, медичні, авіаційні та транспортні підрозділи.

«Ми хотіли переконатися, що ми готові, якщо цей виклик надійде, а це означає переконатися, що підрозділи, які внесуть участь у цьому, були готові якомога швидше», – сказав Кірбі. «Знову ж таки, остаточного рішення щодо їх розміщення не прийнято».

Деякі з цих сил США також можуть бути розгорнуті в односторонньому порядку, і Пентагон заявив, що більше сил, які вже розміщені в Європі, можуть бути переміщені до країн-членів НАТО на східному фланзі континенту.

Президент Джо Байден мав зустрітися з європейськими лідерами у режимі відеоконференції у понеділок, щоб обговорити наростаючу кризу безпеки навколо України.

Держсекретар Ентоні Блінкен зустрівся в п’ятницю з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, намагаючись вийти з глухого кута, і сказав, що переговори триватимуть. Росія вимагала гарантій, що Україна ніколи не вступить до НАТО і що Альянс відведе сили зі свого східного краю.

У неділю Держдепартамент видав наказ членам сімей співробітників посольства США в Україні покинути країну.

«Це про те, щоб надіслати потужний сигнал, що ми віддані НАТО і прагнемо запевнити, що наші союзники мають необхідний потенціал на випадок, якщо їм знадобиться захистити себе», – сказав Кірбі.

Росія не продемонструвала жодних намірів відступати від свого нарощування навколо України, і Кірбі сказав, що було б «безвідповідальним» для Пентагону не готуватися до можливого розгортання.