138 років тому чілійці перемогли у битві за кажанячий послід

10 липня 1883 року відбулася битва під Гуамачуко, у горах неподалік від західного узбережжя Південної Америки, у пустельному регіоні, де сходилися інтереси трьох держав – Чілі, Болівії та Перу.

Чилійські війська (1,5 тис.) завдали рішучої поразки перуанській армії (2 тис.). Остання втратила майже половину складу і втратила боєздатність ціною 56 загиблих чілійців. Подальший спротив Перу ставав неможливим, і в жовтні було підписано Анконський мир, що завершив Другу Тихоокеанську війну (1879-1883). Увесь проблемний регіон – прибережні володіння Болівії та Перу – відходив до Чілі. Болівія втрачала вихід до моря. Серед приєднаних територій була й відома пустеля Атакама, де будуть знайдені поклади міді. Але головною причиною війни була боротьба за поклади селітри та гуано, кажанячого посліду. Його єдиним у світі джерелом були прибережні перуанські острови, що тепер ставали чилійськими.

Цього ж дня 27 років тому в Україні в другому турі президентських виборів 1994 року переміг Леонід Кучма. Одночасно і в Білорусі був обраний президентом Олександр Лукашенко.

80 років тому, 10 липня 1941 року, у Києві було страчено священника УГКЦ, колишнього капелана Української Галицької армії Андрія Бандеру – батька провідника ОУН.