5 висновків з візиту китайського лідера до росії

Голова КНР Сі Цзіньпін завершив свій візит до росії, де він зустрічався з кремлівським диктатором Путіним. Американське видання CNN підбило підсумки цього візиту. І виклало їх у п’яти пунктах:

1.Ніякого прогресу у закінченні російсько-української наразі війни немає. І китайський лідер і російський диктатор у спільній заяві в загальних фразах закликали до «зменшення напруги». Втім, жодних рішень щодо припинення російської агресії та початку мирних переговорів ухвалено не було.

2.«Новий світовий порядок» та єдність проти США. Обидва автократи, очевидно, зацікавлені у тому, щоб сучасні західні демократії втратили свій вплив, а долю світу вирішували країни з деспотичними режимами. Такий новий світовий порядок, на думку CNN, цікавить Сі і Путіна навіть більше за розв’язання російсько-української війни. Після прощальної вечері в Кремлі, китайський очільник сказав Путіну: «Разом ми маємо втілювати зміни, яких не було останні 100 років. Бережіть себе». Ймовірно, Сі натякнув, що Захід занепадає, а Китай, навпаки, на підйомі.

3.І Сі, і Путін всерйоз занепокоєні зростанням військової активності демократичного світу. Зокрема, посиленням НАТО та АUKUS — альянсом, що складається з Австралії, Великобританії та США. Сі і Путін у своїй спільній заяві висловили «серйозне занепокоєння» щодо «постійного зміцнення зв’язків у сфері військової безпеки з країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону» і заявили, що вони «виступають проти зовнішніх військових сил, які підривають регіональний мир і стабільність».

4.Економічна та енергетична співпраця. Путін заявив, що Москва готова постачати енергоресурси на китайський ринок. Тим самим російська влада спробує компенсувати фактичну втрату європейського ринку енергоресурсів. Натомість, Москва очікує поставок з боку Китаю продукції галузі високих технологій.

5.Розділений світ. Зустріч китайського лідера з російським диктатором виглядала разючим контрастом у порівнянні із зустріччю у Києві українського президента Зеленського та прем’єра Японії Кісіди. У той час, як два автократи у Москві обговорювали те, як ділити світ, два демократичних лідери у Києві закликали до збереження цивілізованих правил життя.