Після низки гучних заяв та кадрових рішень, Міністерство оборони України оголосило про розв’язання проблем із харчуванням військовослужбовців. У поширеному прес-службою Міністерства прес-релізі оголошено низку кроків, які планують зробити аби уникнути у майбутньому скандалів і спекуляцій навколо закупівлі продуктів для військових.
Отже, першим кроком Міністерство планує заощадити кошти, які виділяються на придбання харчів для захисників України. При скороченні витрат на кожного військовослужбовця, Міністерство обіцяє зберегти якість харчування. Тобто, годуватимуть так само, тільки за менші гроші. Відтепер, вартість послуги забезпечення харчуванням складатиме від 137 грн до 144 грн. на добу на одного військового. Наприкінці минулого року ця сума доходила вже до 162 грн.
У масштабах всієї країни йдеться про економію у мільйони гривень. Заощадження начебто вдалося досягти за рахунок укладання короткострокових контрактів з постачальниками. Оскільки, у довгострокові контракти підрядники закладали інфляцію, відтак ціна норми харчування була більшою.
Крім того, Міністерство оборони вкотре наголосило, що у ціну харчів, які закуповуються для військових закладаються крім вартості товару, ще й транспортування, зберігання продуктів, забезпечення умов для приготування страв, ведення звітної документації і ще низка витрат. Тому, мовляв, продукти на фронті будуть завжди дорожче за продукти в сусідньому супермаркеті мирного міста.
Також у Міністерстві пообіцяли відновити в буквальному сенсі прозорість у закупівлях продуктів харчування. Оскільки всі тендери на постачання харчів будуть надалі розміщуватися у системі Prozorro. Єдине, що з огляду на питання безпеки, інформація про номери військових частин, місце їхньої дислокації та кількість особового складу не публікуватиметься.
Ну і наостанок, Міноборони пообіцяло долучити до реформування закупівель сторонніх осіб. Втім, не громадських активістів чи волонтерів, а урядовців. Як повідомили в Міністерстві, вивченням нових підходів у закупівлі продуктів харчування займатиметься Міжвідомча робоча група під головуванням першого віце-прем’єра Юлії Свириденко.
У наступних матеріалах «Військовий Кур’єр України» опублікує думки українських захисників про те, як сьогодні організовано харчування у військових частинах. А також коментарі експертів щодо того, як по-справжньому навести лад в цій царині.