955 років тому в Англії загинув зять Ярослава Мудрого

25 вересня 1066 року в битві біля Стемфорд-Бріджа у східній Англії саксонською стрілою в шию був смертельно поранений король Норвегії Гаральд Гардрада. За морем, у Норвегії, залишилася вдовою його дружина, королева Елісів, більш відома в Україні як Єлизавета Ярославна.

Загиблий король, Гаральд “Суворий/Гардрада” Сіґурдсон багато що бачив за своє життя – ще у 15-річному віці він змушений був втікти з батьківщини до двору київського князя Ярослава Мудрого. Вірогідно, вже тоді він намагався посвататися до його доньки Єлизавети, але отримав відмову як недостатньо знатний претендент. У будь-якому разі, незабаром він переходить на службу до візантійського імператора, де очолює загін варязької гвардії. Він брав участь у військовій кампанії на Сицилії (хоча у сазі згадував про взяття кількох десятків сарацинських міст, у тому числі Єрусалима), але через зміну влади в імперії в 1042 р. потрапив до в’язниці. Вважається, що саме з метою визволення Гаральда та інших підданих Русі, що могли постраждати від рук нового імператора, Ярослав Мудрий здійснив останню спробу походу на Царгород у 1043 році. Гаральд повернувся до Києва вже “заробивши” на той момент великі багатства. Вн одружується на Єлизаветі, і незабаром отримує можливість повернути собі батьківський норвезький престол.

До Англії Гаральд, разом з 9-тисячним військом на 300 кораблях, потрапив на запрошення брата англосаксонського короля Гарольда Годвінсона ерла Нортумбрії Тостіга, який приніс норвежцю присягу на вірність. Але битва з королівським військом завершилася поразкою норвежців. Син загиблого короля Олав дав обіцянку більше не тривожити англійського берега, а для того щоб повернути додому тих, хто вижив, вистачило лише 24 кораблів.

Однак, після успішної битви з норвежцями втомлене англосаксонське військо не змогло вчасно перестріти і зупинити армію нормандського герцога Вільгельма, що висадився на південному узбережжі острова. За три тижні, 14 жовтня того ж року, армія Гарольда Годвінсона буде розбита вщент під Гастінгсом – так було здійснене Нормандське завоювання Англії.