3204 роки тому ахеяни здобули хитрістю та спалили Трою.

Іван Котляревський у перелицьованій ним “Енеїді” додає також, що вони “зробили з неї купу гною”.

Точну дату взяття міста як початкову для всієї античної історії вирахував у ІІІ ст. до н.е. давньогрецький учений Ератосфен Кіренський. Він не лише визначив рік, що відповідає 1184/1183 р. до н.е., але й день події. На його думку, це сталося 7-8 числа місяця таргеліона за аттичним календарем, що може відповідати 11 червня.

Звісно, що до цієї дати не варто відноситися серйозно. По-перше, сам корпус знань про Троянську війну базується швидше на міфології, ніж на історичних оповіданнях з датами, які можна було б верифікувати. Діапазон дат, запропонований різними давньогрецькими істориками чи філософами становить понад 200 років. По-друге, надто багато складнощів виникає при переведенні з давньогрецького календаря на сучасний, оскільки еліни рахували місяці з астрономічною точністю і різницю між “місячним” і сонячним роком довільно компенсували додаванням потрібного проміжку часу.

Це, однак, не означає, що цій даті не місце в почесному календарі найбільш славетних військових подій в історії світу.

Цього ж дня 84 роки тому відбулися блискавичний суд і страта 8 військових високопосажовців – підсудних за “справою Тухачевського”. Суворий вирок був лише початком Великого терору 1937-1938 років, у якому загинуть сотні тисяч і потраплять до таборів мільйони громадян СРСР. В радянській Україні хвилю терору використали для розгортання “національних операцій”, у яких цілеспрямовано знищувалися представники національних меншин. Крім того, саме в ці роки також було знищено квіт української інтелігенції, що підносила вітчизняну культуру в 20-ті роки. Це покликало до життя вираз “розстріляне Відродження”.