США нарощує свій військовий контингент в Польщі – генерал Кріс Донахью

Десантники 82-ї повітряно-десантної дивізії армії США, що базується у Форт-Брегг у США, приземлилися близько 13:00 за Гринвічем в аеропорту Жешув на південному сході Польщі на Boeing C-17 ВПС США.

Додаткові війська “тут, щоб підвищити готовність, сумісність у всіх областях з нашими польськими союзниками і, якщо необхідно, захистити будь-яку частину НАТО”, – сказав журналістам в аеропорту командувач дивізією Кріс Донахью .

«Очевидно, що в цей період невизначеності ми знаємо, що разом ми сильніші».

«Це розгортання є розумним заходом для забезпечення колективного запобігання будь-яким цілям війни. Він носить оборонний характер», – сказав Донахью.

Минулого тижня США оголосили про розгортання ще 3000 американських солдатів у Німеччині та Східній Європі в рамках зусиль, щоб підштовхнути Росію до виведення військ, зібраних на кордоні з Україною.

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що додатковий контингент США з 1700 солдатів базуватиметься «на південному сході Польщі на східному фланзі НАТО».

Польща, країна колишнього комуністичного блоку, яка межує з Україною і приєдналася до НАТО в 1999 році, уже приймає близько 4500 американських військових на ротації.

Підготовка до останніх прибулих триває з минулого тижня, і деякі солдати висадилися в суботу.

Блащак сказав, що “найближчими годинами” буде більше прибутків.

Сполучені Штати також заявили, що приводять 8500 військовослужбовців у «посилену» бойову готовність для потенційного розгортання у випадку, якщо Сили реагування НАТО будуть активовані у відповідь на кризу в Україні .

Захід звинувачує Росію в підготовці до можливого вторгнення в Україну, зібравши понад 100 тис. військових по всій країні.

Москва заперечує це, заявляючи, що лише хоче забезпечити власну безпеку, і звинувачуючи НАТО у войовничій поведінці.