79 років тому свято Покрови перетворилося на символічний момент постання УПА

30 травня 1947 року вийшла постанова Української Головної Визвольної Ради “Про визнання дня 14-го жовтня 1942 р. днем повстання Української Повстанчої Армії (УПА) та про встановлення цього дня святковим днем УПА”. Згідно з цією постановою момент створення УПА “призначався” на жовтень 1942 року у зв’язку з тим, що саме тоді були створені перші повстанські загони, а точний день святкування прив’язувався до козацького свята – Покрови Пресвятої Богородиці.

Певні підстави для цього справді були – сучасні дослідники історії УПА, зокрема Іван Патриляк, Олександр Пагіря, Володимир Бірчак, вважають, що в жовтні 1942 рок справді відбулася військова конференція ОУН(б). На ній Василь Івахів,  військовий референт проводу ОУН(б) на північно-західних українських землях (простіше кажучи, на Волині) заявив про необхідність перебрати під керівництво ОУН стихійний партизанський рух: “В Україні, особливо на Сході, уже сміються над нами і називають, апостолами, мучениками, кажучи, що ми лише ходимо і проповідуємо, щоб німці мали кого розстрілювати, а боротьбу проти німців ведуть лише червоні партизани. Якщо ми не хочемо втратити свій вплив, то боротьбу проти німців маємо цілком взяти у свої руки, особливо на Волині і Поліссі, де вже сихійно створюються різні отаманські групи”.

Можна мати певний сумнів стосовно буквальної прямої мови з цитати, що походить з донесення радянського агента з розсекречених архівів КДБ. Однак мотивація місцевих провідників ОУН в українському Поліссі загалом виглядає цілком слушною. Звісно, процес створення УПА за умов бездержавності не міг був започаткований одномоментно урядовою постановою, і розтягнувся майже на рік, з весни 1942 до початку 1943 р. І якщо обирати символічний момент для щорічного відзначення цієї події, то можна зрозуміти і УГВР, і тодішнього командуючого УПА Романа Шухевича у їх бажанні сформулювати точну дату, до якої можна прив’язувати всі потрібні урочистості.

Події сучасної незавершеної війни надали святу нового звучання, і 14 жовтня 2014 року воно Указом Президента перетворилося на державне свято “День захисника України” (з 2021 року – “День захисників і захисниць України”).

(фото gal. info. com. ua)