7 років тому ЗСУ визволили Торецьк

На ранок 21 липня 2014 року за наполяганням Міністра оборони генерала Гелетея було призначено операцію силами 73-го і 140-го центрів спецназа з визволення м. Дзержинськ (зараз Торецьк). За даними агентурної розвідки момент сприяв цьому, супротивник залишав місто через критичну ситуацію на фронті.

Хоча керівник АТО генерал Муженко “дав добро” на початок операції, його начальник штаба генерал Назаров в ніч проти 21 липня вжив додаткових заходів на підтримку дій спецназівців капітана Шевченко. Всі наявні у межах нічного переходу сили сектора “Б” – підрозділи 93-ї бригади і 34 тербат, 17-ї танкової і 95-ї бригад перекрили шляхи сполучення з Горлівкою на випадок раптового прориву бойовиків до міста.

Розрахунок виявився вірним – спецназівці Шевченко швидко зайняли міськадміністрацію, але потрапили у пастку. Їх атакували група до 200 осіб за підтримки трьох танків та БТР. Ще більша група проривалася до міста на горлівському напрямку, але натрапила на 17-й БТрО і підрозділи 93-ї бригади. Злагодженими діями спецназівці відбивали атаки навіть при нестачі протитанкових засобів. Майстерно проведений за наказом зі штабу АТО артилерійський удар накрив “зеленку”, де скупчилися бойовики, оминувши будівлю адміністрації. Два танки супротивника вибила артилерія, а третій знищили спецназівці 140-го центру на сходах будинку.

Українські втрати у цьому вуличному бою були мінімальними – лиш одного зі спецназівців важко поранив ворожий снайпер. Інші підрозділи ЗСУ, що захищали підступи до міста, втратили 3-х загиблими і 5-х пораненими.

Коли близько 15.00 підходи до міста почали перекривати надіслані на допомогу підрозділи ЗСУ, рештки групи терористів утекли до Горлівки та Донецька. У результаті розгрому очільник групи Ігор Безлер втратив вплив у Донецьку і в листопаді 2014 р. втік з ОРДЛО у невизначеному напрямку.

(фото Таємниці війни)