Сьогодні на засіданні РНБО було представлено нового міністра внутрішніх справ


Порядок денний засідання РНБО 16 липня включав шість питань:

1) Таємне питання, що стосується державної політики щодо захисту кордонів.
Питання викликало дискусію, його відправили ще на два тижні на доопрацювання. За два тижні буде наступний розгляд питання РНБО.

2) Додаткові заходи реалізації політики в сфері громадянства. Обговорювали потребу законопроекту – термін спливає у вересні, до наступної сесії ВР. Зокрема, ідеться про доповнення до декларації у зв’язку з запобіганню корупції. Додано графу – чи має особа громадянство або посвідку проживання інших країн.

3) Пошук шляхів збільшення ефективності видобутку корисних копалин, що мають стратегічне значення. Є 137 видів копалин, які контролюються державою. Будуть прискіпливіше видаватися ліцензії. Приклад: мідь – ліцензії є, видобутку нема.

4) Застосування санкцій. Підготовлено списки Кабміну та СБУ. Зі 130 людей під санкціями США 4 померло, залишається 126. По 100 вже працюємо, залишається 26, з них сьогодні прийнято рішення по 9.

5) Допуск підрозділів ЗС інших країн на військові навчання “Об’єднані зусилля – 2021”, “Незалежність об’єднує – 2021”.

6) Антимонопольний комітет, СБУ, РНБО і т.д. – мають підготувати до 07.09, до початку сесії ВР, проект системи моніторингу стосовно “олігархів”. Друга половина шостого питання – поширення ковіду, штамми дельта і лямбда. Хоча за попередніми дослідженнями близько 40% населення мають імунітет, але контроль потрібний, вакцинуватися зможуть усі бажаючі, готуються нові жорсткі заходи, зокрема контроль над масовими заходами.

Відповіді на питання журналістів:

Щодо нового міністра МВС – Монастирський досвідчена людина, якщо він рік пропрацював у верховній Раді. Перехідного періоду йому не потрібно, на наступному засіданні він буде в робочому порядку.

Коломойського, Дубінського, Деркача в списку олігархів немає. Списку також на руках у Данілова не було, він його не пам’ятав. Список – не таємниця, але він з’явиться лише після прийняття закону.

Так, РНБО помітило загострення на фронті, але Данилов підкреслив, що воно почалося не вчора, а з січня місяця. Україна виконує паризькі домовленості, а Росія – ні.

На питання про критичний стан електроенергетики і чи закуповуватиметься вугілля у Білорусі, відповідь була наступна: “У вас світло в дома є? На підприємствах є? Не турбуйтеся, все буде добре. У Білорусі є шахти? Шо ви так турбуєтеся? Усе має бути добре, це наш девіз, ми маємо з цим жити. Я не міністр енергетики, я простий секретар РНБО. Я не слідкую який вагон звідки приїхав”.

Додатковий контроль щодо поширення ковіду стосуватиметься 4+1 країн – Росія, Індія, Білорусь і ще дві країни ЄС.